Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika Upravе za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine

Poštovane kolege,

Dobrodošli na internet stranicu Samostalnog Sindikata državnih službenika i  i zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje. Ovdje možete pronaći sve informacije o aktima Sindikata, licima koja predstavljaju Sindikat, te o  aktivnostima koje preduzimamo.

Naš Sindikat osnovan je još 2008. godine i registrovan kod Ministarstva pravde BiH, kao prvi oblik sindikalnog udruživanja zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje. Sindikat je osnovan kao dobrovoljno, samostalno, nezavisno, interesno i nestranačko udruženje zaposlenih, u cilju zaštite prava članova koja stiču i imaju kao državni službenici i zaposlenici Uprave, poboljšanja njihovog statusa i rješavanja drugih pitanja od zajedničkog interesa.

Nakon dužeg perioda unutrašnjeg previranja, opstrukcija, osipanja i apatije, u 2023. godini održali smo dvije sjednice Skupštine Sindikata, izabrali nove organe upravljanja Sindikatom i pristupili konsolidaciji vlastitih redova. Postupak upisa promjena u Registru udruženja sproveden je u oktobru, čime smo konačno stekli legitimitet istupanja i djelovanja.

Prioriteti našeg djelovanja će biti borba za bolje uslove rada i pravedniju kadrovsku politiku Uprave za indirektno oporezivanje. Svaki državni službenik i zaposlenik mora biti slobodan u donošenju odluka u skladu sa zakonom, bez ucjena i pritisaka. Svaki radnik Uprave treba biti tretiran ravnopravno i s poštovanjem, i biti u mogućnosti da od svog rada živi dostojanstveno.

U tom cilju, pozivamo vas da nam se priključite i podržite našu borbu za dostojanstvo i socijalnu pravdu, ali i da nam se javite sa bilo kakvim problemima koje imate u vezi sa svojim radnim statusom, kao i sa prijedlozima za unapređenje rada sindikalne organizacije i poboljšanje uslova rada u UIO.

Takođe, pozivamo vas da i ovim putem pratite naš rad. Trudićemo se da vas obavještavamo o svim aktivnostima Sindikata, ali i o aktuelnostima vezanim za rad Uprave za indirektno oporezivanje.

Hvala na pažnji!

Samostalni Sindikat UIO BiH

Banja Luka, 29.11.2023.godine